The Haunting of Hill House av Shirley Jackson

Jag är inte så förtjust i historier där spökena är väldigt påtagliga eller där blodet flyter. Sådan är inte The haunting of Hill House. Boken börjar vardagligt och det mesta är antytt. Den är en spännande psykologisk spökhistoria och mycket välskriven. Jag läste den på engelska i en Penguin Modern Classics-utgåva från 2009. Den utgavs första gången 1959 och är skriven av Shirley Jackson.

I första kapitlet får vi veta att doktor Montague som studerar det övernaturliga har hyrt Hill House över sommaren. Han bjuder in flera människor som har haft tidigare erfarenhet av paranormala händelser. Eleanor Vance är en av de inbjudna. Hon är 32 år gammal och har tagit hand om sin invalidiserade mamma och därför levt tillbakadraget. Eleanor tackar ja, packar och kör till Hill House.

Redan i byn i närheten av huset anar vi oråd. Invånarna reagerar väldigt egendomligt när Eleanor berättar att hon ska till Hill House. Väl framme visar det sig att endast en annan person tackat ja till inbjudan, Theodora, en bohemisk konstnär. I huset finns förutom de två kvinnorna doktor Montague och Luke Sanderson som nyligen ärvt huset.

Mer berättar jag inte.

Boken fick fin kritik när den kom ut 1959. Shirley Jackson var amerikanska, född 1916, död 1965. Hon var populär både bland kritiker och läsare. Andra kända verk av Shirley Jackson är The Lottery och We have always lived in the castle. Hon har inspirerat en rad andra författare, bland annat Stephen King. The haunting of Hill House är filmatiserad två gånger.Boken finns översatt till Svenska

Hemsökelsen på Hill House, Mima 2017. Översättning Inger Edelfeldt

Hemsökelsen, Lindfors 1978. Översättning Inger Edelfeldt.

En kommentar på “The Haunting of Hill House av Shirley Jackson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s