Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen

Avdelning Q består av endast tre personer: Carl som är chef, Assad och Rose. De sitter nere i polishusets källare och arbetar med gamla olösta fall. En dag får Carl på sitt skrivbord en sönderslagen flaska med ett meddelande som till stor del är oläsligt. Det är en flaskpost som har flutit iland i Skottland och det har visat sig att meddelandet är på danska.Vi vet redan från början att meddelandet är skrivet av en pojke som är fången tillsammans med sin bror. Vi får också snart veta att en psykopat utrustad med skåpbil bevakar en religiös familj med stor barnaskara och att han tänker kidnappa ett par av barnen och pressa pengar av famljen.

Allt detta vet inte avdelning Q och vi får följa deras utredningsarbete omkring flaskposten.

Flaskpost från P är en spännande och underhållande bok där allt inte är förutsägbart. Berättelsen innehåller många oväntade händelser och spänningen hålls vid liv till slutet. Boken innehåller också en del humor och har väldigt olika karaktärer där mycket av det som händer ses genom den självsvåldige Carls ögon. Berättelsen är mycket bra konstruerad ända till slutscenen som är riktigt rörande och hjärteknipande.

Att det stör mig att Carl inte ser till att en större del av poliskåren medverkar i den farliga jakten på brottslingen i slutet av boken utan försätter sig själv och Assad i en livsfarlig situation – det bortser jag från. Det verkar höra till genren att hjälten ska ha en uppgörelse med den farliga brottslingen på slutet, mer eller mindre ensam.

Detta är en deckare som jag kan rekommendera och jag har inget emot att läsa fler historier om avdelning Q. På baksidan av boken läser jag att åtta böcker är planerade i serien och att Flaskpost från P är den tredje. Enligt Wikipedia finns den sjunde boken nu.

Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen, Bonnier pocket 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s