Året som gick

Strax är det jul och sedan är det nyår och vips är vi inne i 2020 så jag tycker att det är på sin plats att summera det gångna året. Som ni har märkt har Mösstanten utvecklats mer och mer till en bokblogg så här kommer jag att skriva om 2019 års bokår, alltså vad jag har läst. Jag läser ju både gammalt och nytt.

Bäst 2019: Jag är ganska snål med fem stjärnor. Fyra böcker fick högsta betyg och de är Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg, Samlingsboken med tre böcker av Agota Kristof (Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen) En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras samt diktsamlingen Nära ögat av Wislawa Zcymborska.

Nu när jag inte jobbar längre och har mer tid att läsa kan jag också ta itu med en del böcker som inte blev lästa tidigare. Jag är glad att jag har läst Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg, Sommarboken av Tove Jansson, Den afrikanska farmen av Karen Blixen och Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood.

Jag har också stiftat bekantskap med en del författare som jag inte har läst tidigare såsom Ellen Mattson och Lina Wolff och Lyra Koli. Ja, Agota Kristof hade jag heller aldrig läst tidigare men henne har jag redan nämnt.

Men har hon inte läst några böcker av manliga författare? kanske ni undrar. Jodå, visst har jag det. Jag är till exempel glad över att jag läste New York-trilogin av Paul Auster och att jag har läst Turgenjevs Fäder och söner.

Nej, nu får det vara nog med uppräkning av böcker här, men det har varit ett bra läsår för mig. Som ni har märkt har jag också börjat läsa poesi och åtminstone en novell i månaden. Det ger i varje fall mig mycket och jag hoppas att även ni får något ut av det.

Sedan har jag bytt bloggplattform med allt vad det innebär av besvär och fördelar. Som ni väl också har märkt håller jag på med att föra över mina boktexter från min gamla blogg. Jag vill gärna ha dem samlade på ett ställe, så att om ni klickar på kategorin noveller ska få upp allt som jag har skrivit under den kategorin. Här finns också en sökfunktion och jag vill att om ni söker på en viss författare och jag har skrivit om någon eller några böcker av hen så ska ni få träff på alla dem här. Det kommer att ta lite tid att få alla texterna hit men jag är på god väg.

Hoppas att ert år har varit bra, både när det gäller läsning och annat. Livet går upp och det går ner och svårigheter av olika slag råkar vi alla ut för, men läsning ger mig så mycket, skingrar mina tankar, ger mig avkoppling, kunskap och upplevelser i fantasin. Det vill jag helst inte vara utan.

4 kommentarer på “Året som gick

    1. Jag har inte heller räknat, men jag såg att i min summering av året var det mest böcker av kvinnor. Själv tycker jag att det är viktigt att läsa kvinnliga författare eftersom det underben första delen av mitt liv mest blev manliga. Det var ju så litteraturkanon såg ut.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s