Vera av Anne Swärd

Sandrine, 17 år gammal, gifts in i den rika familjen Ceder. Det är mitt i smällkalla vintern, strax efter andra världskrigets slut. Hela sällskapet ros ut i öppna båtar till familjens ö. En isbrytare går först. Alla fryser under färden genom isrännan. Bröllopet och festen äger rum i familjens sommarhus som inte är vinterbonat. Bruden Sandrine är höggravid, men hårt korsetterad. Plötslsigt, mitt i festligheterna startar förlossningen.

Det är den helt osannolika, fantastiska och mycket bra frammålade inledningen till den här berättelsen om Sandrine som har tagit sig till Sverige nerifrån Europa under falsk identitet. Hon är mycket ung och har varit med om traumatiska upplevelser men hon har svårt att berätta. Hon vågar inte. Hon får ingen hjälp med detta av familjen Ceder, och vi vet ju att krishantering inte var något som man satsade under 1940- och 1950-talet. Man skulle glömma och gå vidare.

Det finns hemligheter i Cederfamiljen. Att Sandrines make, Cederfamiljens äldste son, är homosexuell inser läsaren mycket snart, men det dröjer länge innan Sandrine förstår. Hon proppas full med sömnmedel av sin man som är läkare. Samtidigt lever Sandrine under starkt tryck från svärmodern. Hon måste föda fler barn.

Vera är en fin roman. Långsam och eftertänksam likaväl som dramatisk. Efterhand får vi läsare kännedom om Sandrines bakgrund och hennes upplevelser under kriget. Hon är ensam, mycket ensam mitt i den stora familjen som hon har gifts in i. Hon har dåligt samvete.

Kvinnor och barn brukar råka särskilt illa ut i krig. Otaliga kvinnor blev utsatta för våldsamma övergrepp under andra världskriget. Otaliga kvinnor blev tvungna att till synes frivilligt låta män använda deras kropp för att överleva. Det är det viktiga tema som jag hittar i den här berättelsen. I mildare form fortsätter temat under fredstid. Hyckleri och smussel. Kvinnor som är beroende av männen.

Vera är en levande och stark berättelse om ett människoöde. Miljöerna och karaktärerna blir till bilder som jag minns. Jag skulle vilja veta hur det går sedan för Sandrine. Vad händer efter att berättelsen är slut? Likaså blir jag intresserad av Anne Swärds tidigare romaner. Vera är den första bok av henne jag läser.

Vera av Anne Swärd, Bonniers 2017.

En kommentar på “Vera av Anne Swärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s