Tisdagstrion – Bröllop och begravning

Bröllop och begravning. Jag tar det det tyngsta först. Plågsam kärlek av Elena Ferrante börjar med att Delia reser till Neapel för att ordna med begravningen av sin mor som har drunknat. Plågsam kärlek är en stark berättelse och den var Elena Ferrantes debutbok.

Nu är det ju tyvärr så att även bröllop inte alltid är en glad händelse. Riktigt eländigt är inte bröllopet i Vera av Anne Swärd, men en helt lättsam och lycklig tillställning är det inte. Bröllopet som inleder berättelsen är spektakulärt och dramatiskt. Det sker mitt i smällkalla vintern på en skärgårdsö i ett sommarhus som inte är vinterbonat. En bullrande, osannolik inledning till en mycket bra roman.

När vi fick temat Bröllop och begravning av Ugglan & Boken tänkte jag genast på Bröllopsbesvär av Stig Dagerman och jag bestämde mig för att läsa den, för det hade jag inte gjort. Hela boken handlar om en dag när bonddottern Hildur ska gifta sig med slaktaren Westlund. Bröllopsbesvär är burlesk, rolig ibland och mycket sorglig. Den är en kollektivroman som är värd att läsas.

Om du nu tittar in hos Ugglan & Boken får du fler tips på böcker på temat bröllop och begravning.

22 kommentarer på “Tisdagstrion – Bröllop och begravning

  1. Vilken supertrio! Jag har nyligen upptäckt Anne Swärd ( Jackie) och blir väldigt nyfiken på Vera. Jag gillar hennes undertexter. Bröllop är en spännande tillställning där det mesta kan hända. Jag har satt upp Dagerman på läslistan efter ditt tips. Vill läsa Ferrantes debutroman!

    Gilla

  2. Vera-boken gillade jag mycket och har t o m köpt och gett bort i present. Ferrantes har jag ännu inte läst… Blir så ibland när nån författare hajpas att jag liksom… tvekar…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s