Tisdagstrion – siffra i boktiteln

Idag är det siffror som gäller. Det finns nog en hel del böcker med siffror på omslaget och jag har valt dessa tre.

2 666 av Roberto Bolaño är en riktig tegelsten på 1 053 sidor, men värd att läsas. Fyra litteraturvetare är på jakt efter en försvunnen författare. En mentalt instabil filosofilärare försöker skydda sin dotter mot världens ondska. En journalist sänds till Mexiko för att bevaka en boxningsmatch. De kommer alla till ökenstaden Santa Teresa som är full av mord, korruption, knarkhandel och prostitution. Det var när jag läste den som jag riktigt insåg hur farligt det är att vara kvinna i Mexiko.

1793 av Niklas Natt och Dag. Det kom en uppföljare förra året, men den har jag inte läst fast jag tyckte att 1793 var mycket bra. Titeln är en länk till min text om boken.

491 av Lars Görling. Boken publicerades 1962 och sedan gjorde Vilgot Sjöman också en film. Jag minns att det var en bok som vi slog upp vissa sidor i under de tidiga tonåren, för sexscenernas skull. Några år senare läste jag den och blev förvånad över att den var så bra. Jag hade trott att det var en sensationsbok men det är en bra roman om kriminella ungdomar på 1950-talet och om hur illa en flicka i de kretsarna kan råka ut.

Det är Ugglan & Boken som sköter Tisdagstrion. Om du tittar in hos henne hittar du fler böcker med siffror i titeln.

35 kommentarer på “Tisdagstrion – siffra i boktiteln

 1. Titeln 491 är intressant. Den bygger på ett Bibelställe, där lärjungarna frågar Jesus hur många gånger man ska förlåta en fiende. Så många som sju gånger? Jesus svarar att de ska förlåta honom sjuttio gånger sju gånger. Detta ska inte tolkas som exakta tal, utan som ett sätt att säga att det inte finns någon gräns för hur många gånger vi ska förlåta andra. Men 7 gånger 70 är 490. 491 syftar då, tror jag mig förstå, på när synderna är så många att de till slut inte kan förlåtas.

  Gilla

 2. 2666 verkar riktigt spännande och bra! Det här med riktigt många sidor kan vara bra om det är en sån bra bok som man inte vill ska sluta. Men är det en seg bok är det riktigt jobbigt.

  Gilla

  1. Nej en seg bok på många sidor är inget vidare. Det beror förstås på vad man menar med seg. Det måste inte vara en bladvändare, för min del. Men jag måste få ut någonting av läsningen.

   Gilla

 3. Bolanos är jag nyfiken på, men jag drar mig ju så för de där tegelstenarna. 1793 var på tok för rå för mig. Jag hade nog inte klart för mig att 491 byggde på en bok, känner ju till filmen, även om jag inte sett den. ”vi slog upp vissa sidor i under de tidiga tonåren, för sexscenernas skull”, vad sött! Känner igen det 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s