Abibliofobi

Det börjar glesna i min bokvagn och jag börjar känna av en åkomma som jag aldrig har lidit av tidigare: abibliofobi. Det är alltså rädslan över att inte ha några böcker att läsa. Förut – vilket egentligen betyder före corona – tänkte jag: Äsch, vad är det där för dumheter. När det finns bibliotek och bokhandlar och jättebilliga second hand-böcker och nätbokhandlar, hur kan man då känna att man måste hamstra mängder med böcker?

Jag vet inte om det ligger i släkten, fast i så fall bakvänt. När min dotter växte upp och vi skulle resa bort kunde man tro att hennes väska var packad med telegsten. En gång lossnade handtaget för att väskan var så tungt packad med böcker. Kanske har jag ärvt åkomman från henne? Nej, jag skyller på viruset. Jag tror att det har blivit en ögonöppnare för de flesta av oss. Vi lever inte så tryggt som vi trodde och vi vet inte vad framtiden för med sig. Min man läser en bok med titeln Deadliest Enemy – Our War against killer Germs. Själv låter jag gärna bli sådana böcker, men jag kan ju inte undgå att få reda på vad den handlar om.

På grund av försiktighet har jag undvikit biblioteket tills alldeles nyligen. Men när min beställning (som jag gjorde för länge sedan) av nyutgåvan av Márquez Hundra år av ensamhet plötsligt droppade in i mailen gick jag dit. Iförd plasthandskar och ivrigt spanande inåt lokalen för att se om där var för mycket folk smög jag mig in, hämtade boken på hyllan och lånade den i låneapparaten. Jag tror att det gick bra.

Men dåså, kan man ju tänka. Risken i att beställa lite böcker framöver och gå och hämta dem på beställningshyllan på biblioteket den är nog inte så stor. Och ändå gnager det i mig. Mitt olästa bokbestånd krymper! Det hjälper inte att jag inte bara har böckerna på bokvagnen att läsa. Det vimlar av hyllvärmare i våra bokhyllor. Tänk bara på alla böcker jag visar i Hett i hyllan på torsdagar.

Nej, jag känner att jag måste fylla på, så nyligen beställde jag två böcker på nätet som jag hoppas blir ett så pass litet och nätt paket att jag inte behöver gå till ombudet och hämta det.

Säg nu inte: Nämen det finns ju E-böcker. Dem kan du hämta hem utan att ens lyfta på rumpan. I så fall ska ni veta att jag stirrar så mycket på skärmen ändå om dagarna så litteraturen vill jag ha som pappersböcker.

7 kommentarer på “Abibliofobi

 1. jag läser inte så fort, speciellt inte på resor, men hamstrar gärna böcker eftersom de försvinner snabbt i bokhandeln, även svårare hitta på loppis… att läsa mina böcker tar ungefär tjugo år, bäst att inte dö innan.

  Gilla

  1. Ja, usch så fort böckerna försvinner ur bokhandeln! Översättningar till engelska finns ofta däremot. Men inte vill jag läsa en ungersk bok översatt till engelska när det finns en svensk översättning – eller fanns i bokhandeln. Biblioteket är en guldgruva.

   Gilla

  1. Jag har gått ut hela tiden. Och får och inte får. Det man får, tycker jag, är att använda sitt förnuft. Angående E-böcker stirrar jag så mycket på skärmen ändå. Kanske är jag gammaldags. 🙂

   Gilla

 2. Jag nätshoppade böcker som kom i veckan och dem fick jag ju gå och hämta på vårt paketutlämningsställe, förstås. Men jag kör med handskar och har alltid handsprit med mig i jackfickan. För ibland måste en ju även handla mat och sånt, hemleverans kan en inte ta varje vecka.

  Känner igen din rädsla att stå utan olästa böcker, det var därför jag nätshoppade. 😛 E-böcker läser jag aldrig, inte heller lyssnar jag på böcker. Men bra att det finns för dem som dessa sätt att läsa på passar bättre.

  Gilla

 3. Varför inte kolla med ditt bibliotek om hemleverans? Det har ju alla bibliotek året runt för personer som inte kan ta sig dit, och den servicen är än mer i dessa tider. Vi har många 70+ på bibblan där jag jobbar som upptäckt att den möjligheten finns och tycker det är toppen, och de uppskattar den särskilt nu under Corona! E-böcker kan vara bra i vissa sammanhang men vanliga böcker är nog favoriten för många, såväl yngre som äldre. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s