Hett i hyllan #67 – En lysande marknad

I bokhyllan finns en lång rad böcker av P C Jersild som jag inte har läst. Just den här boken kom 1992 och handlingen utspelas strax före sekelskiftet år 2000. Det är alltså en satirisk framtidsvision, om än inte förlagd så många år efter 1992, alltså nästan en satir över det samhälle som författaren levde i just då.

På baksidan läser jag om bokens innehåll. En man sitter inspärrad på rättspsykiatrisk klinik och berättar att han har arbetat för en privat byrå som har anlitats av den underdimensionerade polismakten. Orsaken är att man vill skaffa fram bevis mot personer som polisen är övertygad om är skyldiga men som inte har kunnat fällas för brott. Så småningom har arbetet utvecklats till att lägga fram planterade och friserade bevis och i förlängningen har byrån också börjat åta sig privata bestraffningar.

Det låter inte som en framtid som jag vill ha och nu är det 2020 och riktigt så illa har det inte blivit än så vitt jag vet. Men boken kan vara spännande att läsa om det bara är bra skrivet, så jag har nog inget emot att ta fram den någon gång för att sätta mig ner och läsa den.

En lysande marknad av P C Jersild, Bonniers 1992.

Hett i hyllan, där vi visar fram våra hyllvärmare, drivs av Bokföring enligt Monika.

9 kommentarer på “Hett i hyllan #67 – En lysande marknad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s