Hett i hyllan #76 – Skriet från vildmarken och Varghunden

Dessa två klassiska berättelser av Jack London har jag inte läst.

Skriet från vildmarken handlar om en hund som kidnappas och säljs och förs till Alaska där han får slita som slädhund. Jag hittade den på Projekt Runeberg där man kan läsa hela boken på nätet. Den översättningen i en utgåva från 1918 verkar mycket mer lättläst än den snårigare och krångligare översättningen i vår utgåva från 1935, men jag vet inte hur trogen originalet den äldre översättningen är. (Och inte heller den nyare).

I Varghunden blir några män attackerade av vargar. Ledaren för vargflocken är en hona som är till hälften hund. Senare får hon en unge och den blir omhändertagen av indianer. Varghunden hos Projekt Runeberg.

Jack London levde mellan 1876 och 1916. Hans böcker från och om vildmarken blev mycket populära och finns översatta över hela världen. Men han skrev också samhällskritiska romaner och några av hans böcker eldades upp i nazistbål på 1930-talet.

Jag tror att jag vill läsa de här två berättelserna, men i så fall på originalspråket eller den senaste svenska översättningen.

Skriet från vildmarken och Varghunden av Jack London, Saxon & Lindströms förlag 1935.

Det är Bokföring enligt Monika som har hand om Hett i hyllan.

13 kommentarer på “Hett i hyllan #76 – Skriet från vildmarken och Varghunden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s