I en skog av Sumak av Klas Östergren

Kennet Jansson är en kille som går på högstadiet, som jag uppfattar det, antagligen sista året. Mitt i terminen kommer en ny elev, Dan Schoultze, och han är inte som de andra. Han verkar äldre och har stort självförtroende. De som brukar ge sig på andra elever låter honom vara ifred och genom sin starka närvaro påverkar han många av de andra till att ta efter honom.

Det är år 1970. Vänstern är stark bland många ungdomar och och många av dem protesterar mot Vietnamkriget. Kenneth Jansson är inte organiserad någonstans men han har vänner som är politiskt aktiva. Han bor med sin mamma i en liten lägenhet och hon jobbar som hemsömmerska. Han kommer från helt andra förhållanden är Dan Schoultze, men det blir vänner. På sätt och vis. Dan Schoultze är inte en människa som är lätt att komma nära.

Det är Kenneth Jansson som berättar, från när vet vi inte, men han är vuxen och det har gått en lång tid sedan de här händelserna. Det är alltså vad Kennet Jansson minns som vi får ta del av. Eller vad han väljer att berätta. Det är hippies och Gärdesfester och haschrökning och amerikanska desertörer som har flytt undan att bli uttagna till soldater i Vietnamkriget, eller som har deltagit och och flytt undan. Det är hans mamma och hennes kortväxta kunder som hon syr kostymer till. Där finns Dan Schoultzes undflyende syster Hellen och den intelligenta och ordentliga Monika som Kenneth Jansson har känt i många år. Och hans banrdomskompis Håkan som han bor granne med och vars alkoholiserade föräldrar förstör hans möjligheter i livet.

Kennet Jansson är en kille på väg mot att bli vuxen. Han läser och funderar. En ganska vanlig kille, på sätt och vis, men som jag föreställer mig att det kommer att gå bra för. Jag kan inte hjälpa att jag tänker på honom som en ung Östergren. Det kanske inte alls är så, men det är så lätt att blanda ihop en romanfigur med författaren själv.

I en skog av sumak liknar inte riktigt den verklighet som jag minns. Romanens 1970-talsvärld känns både lite bekant och samtidigt mystisk. Vi får absolut inte veta allt och bland annat det gör att berättelsen blir spännande att läsa. Men också författarens språk och alla medryckande och ibland dråpliga eller dramatiska scener och alla miljöer han målar upp och att den är full av både allvar och humor. Samtidigt har romanen en mycket lugn och eftertänksam ton och genom berättelsen gestaltar författaren klassskillnader. Dan Schoultzes familj har pengar och resurser till att skydda sina barn. Håkans familj är i botten av samhällshierarkin. I en skog av sumak är en bra bok som jag rekommenderar.

I en skog av Sumak av Klas Östergren, Natur & Kultur 2018.

Jag läste en pocketutgåva. I en skog av Sumak kom först ut 2017.

2 kommentarer på “I en skog av Sumak av Klas Östergren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s