Tisdagstrion – X i boktitel, författarnamn eller huvudpersons namn

Men så svårt! tänkte jag först. Jag kollade runt lite och hittade många spänningsböcker och science fictionartade böcker med X, men dem har jag inget förhållande till. Sedan tänkte jag på Maksim Gorkij, men ni ser ju. Hans förnam stavas inte med x.

Då tänkte jag på Malcolm X (1925-1965). Inte för att jag har läst någon bok av honom eller om honom, men han var en intressant och betydelsefull personlighet för de svartas kamp i USA. Han ändrade sitt efternamn till X eftersom han inte ville ha slavnamnet och han övergick till islam eftersom många slavar och antagligen hans egna förfäder var muslimer när de togs från Afrika. Så här har vi alltså The Authobiography of Malcolm X as told to Alex Haley. Den finns översatt till svenska men jag hittade inget svenskt omslag.

Sedan tänkte jag på småbarnsböckerna om Max som jag läste för mina barn en gång i tiden, och då hittade jag omslaget till Max favoriter, samlingsvolym av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.

Trean idag är Europa av Maxim Grigoriev. Den har jag läst så titeln är en länk till mitt inlägg om boken. Europa var nominerad till Augustpriset förra året och den har fått Svenska Dagbladets litteraturpris.

Hos Ugglan & Boken hittar du fler tips på böcker med X.

29 kommentarer på “Tisdagstrion – X i boktitel, författarnamn eller huvudpersons namn

  1. Jag vet att jag såg Max-böckerna när jag en kort tid jobbade på bibliotek på 80-talet. De var väldigt populära. Själv var jag på tok för stor för dem då 🙂

    Gilla

  2. Tänkte faktiskt på Malcolm X när jag läste temat, men hade inte koll på någon bok. Max potta gillar jag skarpt 🙂 Grigoriev har jag ju tänkt att jag ska läsa, men honom tänkte jag inte alls på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s