Tisdagstrion – Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder

Frankrike
Samtycket av Vanessa Springora handlar om författaren själv som blev sexuellt utnyttjad av en 50-årig uppburen fransk författare när hon var fjorton år och ingen av de vuxna runtomkring, av vilka många tillhörde kulturetablissemanget, reagerade på att det skulle vara fel. En bra bok som väckte stor uppmärksamhet och debatt när den publicerades i Frankrike år 2020. Den kom på svenska samma år.

Tyskland
Allt förgäves av Walter Kempowski (1929-2007) kom på originalspråket redan 2006 men kom översatt till svenska först i år. Den handlar om människor i slutskedet av andra världskriget i Östpreussen. En fantastiskt bra bok anser jag.

Belgien
En okänd man av Marguerite Yourcenar (1903-1987). Hon föddes i Bryssel och blev ledamot av både den belgiska och den franska akademien Hon bosatte sig så småningom i USA. En okänd man handlar om den unge vagabonden Nathanael i 1600-talets Europa och Nordamerika. En fin läsupplevelse. Boken kom på svenska 2019.

Det finns inlägg om alla tre böckerna på bloggen så titlarna är länkar dit. Och om du är nyfiken på vilka tre närliggande länder andra bokbloggare har valt kan du gå till Ugglan & Boken.

25 kommentarer på “Tisdagstrion – Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder

  1. Allt förgäves blir jag nyfiken på. Måste ha varit fruktansvärt när den etniska rensningen påbörjades och Ostpreussen tömdes på tyskar. Visserligen var tyskarnas hemskheter många gånger ännu värre, men det hjälper ju inte den lilla människan som drabbas.

    Gilla

    1. Förbannad är precis det man blir. Den manlige författaren utnyttjade inte bara tonårsflickor i Frankrike utan också pojkar i Thailand. Våldtäkt kallas det ju enligt nuvarande svensk lag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s