Tisdagstrion – Skola och arbetsliv

När det nu har kommit en bok som heter Min skolfröken skall vara ett frimärke den här hösten måste den vara med i dagens trio. Författaren är Björn Ranelid och boken är skriven som en hyllning till hans gamla lärarinna Anna Jensen som han hade under sina första skolår. Romanen handlar om utbildning och bildning, om klassskillnader och skillnaden mellan hur det var på 1950-talet och hur det är nu.

I En ny tid av Ida Jessen finns inte lika mycket skola, men den som berättar i romanen genom att vi får ta del av hennes dagboksanteckningar är Lily Høy som kommer som ung friskolelärarinna till den lilla jylländska orten Thyregod år 1904. Hon gifter sig sedermera med doktor Bagge och som hans hustru arbetar hon inte längre som lärarinna, så som det var på den tiden.

Efter två böcker med skola kommer en om arbetsliv, Fruktansvärda arbetsplatser jag har besökt och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson. Den är nyutkommen och är en diktsamling med satir och humor och värme som handlar om författarens arbetsliv, från praktik och arbetsmarknadsprojekt till hans författarskap. Han har bland annat arbetat många år som bagare.

Det var mina böcker om skola och arbetsliv. Om du vill få fler tips på temat kan du gå till Ugglan & Boken.

19 kommentarer på “Tisdagstrion – Skola och arbetsliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s