Nytt på bokvagnen

Två nya böcker att läsa och ta hand om. Omständigheter av Annie Ernaux, årets Nobelpristagare i litteratur, har kommit från nätbokhandeln. Den handlar om hur Annie Ernaux blir gravid år 1963, då en gravid ogift ung kvinna möttes med hån och svårligen kunde studera vidare. Annie Ernaux har aldrig kommit över det traumat och boken är skriven först fyrtio år senare.

Nyligen kom också antologin Under Ukrainas öppna himmel. Den köpte jag efter att ha sett den hos Hannele. Tack för det tipset! Den innehåller texter av en lång rad ukrainska författare, översatta av en lång rad översättare, om hur Ukraina invaderades av Ryssland. Den innehåller mycket poesi, ser jag, dagboksanteckningar, dramatik och essäer. Boken är ett samarbete mellan Ariel förlag och Svenska PEN. Allt överskott från försäljningen går via Svenska PEN:s akutfond till Svenska PEN:s stödarbete för Ukraina.

Omständigheter av Annie Ernaux, Norstedts 2022

Under Ukrainas himmel – Röster ur ett krig, Ariel förlag 2022. Redaktörer: Mikael Nydahl och Khaled Saghir.

6 kommentarer på “Nytt på bokvagnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s