Tisdagstrion – Blod, svett och tårar

Den här tisdagen har jag två böcker som jag har läst och en som jag har reserverat på biblioteket men inte fått hem ännu. Den reserverade boken är Kläda blodig skjorta av Maja Larsson. Den är nominerad till Augustpriset i fackboksklassen och den handlar om graviditet och att föda under de senaste 150 åren och under den tiden har oerhört mycket hänt – från hemförlossningar till storsjukhus. Jag länkar till förlaget.

Svettats har Maja Ekelöf gjort i arbetet som städerska och förresten har hon säkert upplevt även blod och tårar i sitt liv som fattig fembarnsmamma. En del om hennes liv och tankar kunde man läsa om i boken Rapport från en skurhink som hon vann en romantävling med på 1970-talet. Den här biografin, Jag har torkat nog många golv, av Nina van den Brink har jag precis nyligen läst men inte hunnit få ut något inlägg om den på bloggen. Det kommer. Också den här boken är nominerad till Augustpriset i fackboksklassen i år.

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak får stå för tårar. Huvudperson i romanen är Leila som är mördad och slängd i en soptunna i Istanbul. De tio minuterna och de trettioåtta sekunderna är den tid efter döden när hjärnan, eller själen eller ett medvetande i hennes kropp finns kvar, och då minns hon olika perioder och händelser från sitt liv. Romanen handlar om människor som lever vid sidan av samhället, som kan utnyttjas grovt av de mer välbeställda men som inte passar in i den snäva normen för hur en god medborgare ska vara och bete sig. Leila har vänner som sörjer henne och som inte vill att hon ska hamna på de bortglömdas begravningsplats.

Det var mina tre på temat Blod, svett och tårar. Om du vill få tips på fler böcker kan du gå till Ugglan och boken.

21 kommentarer på “Tisdagstrion – Blod, svett och tårar

  1. Maja Larssons bok kan nog vara intressant, jag läste en bok om barnmorskor på 1700-talet, den var intressant! Den hette De frimodiga av Kirsi Vainio-Korhonen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s