Hett i hyllan #187 – Herrgården

Herrgården av Anna-Karin Palm är ännu en bok från bibliotekets bokbytardisk, men tidigare utgallrad från Stockholms stadsbibliotek och inbunden i ett hållbart biblioteksband. Den verkar riktigt spännande enligt baksidestexten.

Overkligt och hemlighetsfullt ligger det graciöst harmoniska huset plötsligt framför dem, Ben, Alex, Leila och Juri, som gått flera nätter i sträck genom skogar och plundrade byar. Ingen syns till, och där inne finns allt de behöver, där råder ordning och skönhet. De kan inte fatta sin osannolika tur, att så av en slump ha funnit en fristad när omvärlden befinner sig i upplösning.

Berättelsen verkar vara en dystopi, men när jag läser vidare på baksidan framstår den mer som en psykologisk thriller, en existentiell rysare. Kanske är de plundrade byarna bilder för en kaotisk värld och herrgården symboliserar så ordning och harmoni som så småningom bryts upp och ersätts av kaos? Mitt intresse är i alla fall väckt.

Herrgården av Anna-Karin Palm, Bonniers 2005.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

8 kommentarer på “Hett i hyllan #187 – Herrgården

  1. Den låter ju intressant! Jag har varit nyfiken på Palm sedan hon skrev Snöängel (typ när jag började blogga och hela bokvärlden öppnade sig på ett nytt sätt) men jag har ännu inte läst något alls av henne.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s