Tisdagstrion – Systrar

Systrar i litteraturen – jag antar att det finns ganska mycket av det, och en bok som har en självklar plats i dagens trio är Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl som kom förra året. Där finns inte mindre än sju systrar. De är döttrar till den avlidne björnjägaren och de försöker klara sig i vildmarken. En burlesk och ganska rolig bok med allvar i botten.

I Vinter av Ali Smith finns två mycket olika systrar. Den ena är en miljö- och anti kärnvapenaktivist och den andra är en ganska kallhamrad affärskvinna. Vinter är en rolig och allvarlig roman där en del som man inte väntar sig händer. Ali Smith har skrivit fyra årstidsböcker för att spegla Storbritannien under och efter Brexit och Vinter är den som jag tyckte bäst om av dem.

I En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka finns också två systrar som är olika och har svårt att komma överens när de ska ta hand om sin pappa. Han är en gammal änkling som har hittat en ny mycket yngre kvinna på ålderns höst. Han och barnens mamma kom från Ukraina och i boken finns både en del av Ukrainas historia och att vara invandrad. Också i den här romanen finns mycket humor, men bakgrunden är allvarlig, särskilt nu när Ukraina är invaderat av Ryssland. I år kommer boken som nyutgåva på Norstedts och där ser jag att det finns en uppföljare också, Två husvagnar, från 2007. Den måste jag titta närmare på.

Det var mina tre romaner med systrar i. Om du vill ha fler sådana tips kan du gå till Ugglan & Boken.

21 kommentarer på “Tisdagstrion – Systrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s