Tisdagstrion – De fattiga och de rika

Ett bra tema vi har fått från Ugglan & Boken idag. Ja, temana är alltid spännande och det är roligt att klura ut böcker till trion, men just något liknande som idag kan jag inte påminna mig att vi har haft tidigare.

Paradiset av Abdulrazak Gurnah. Den boken handlar om Yusuf som kommer till sin rike farbror Aziz i kuststaden, men det visar sig att i själva verket är Aziz inte hans farbror. Yusufs far har en skuld till den rike köpmannen och den får Yusuf arbeta av. Det är alltså Aziz som är den rike och Yusuf som är den fattige.

Fri- en uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi. Här har jag tänkt på fattiga och rika länder. Fri handlar om Lea Ypis uppväxt i det kommunistiska Albanien under åren före och efter regimens fall. Albanien var, som vi vet, ett av Europas fattigaste länder och när albanerna fick möjlighet att resa ut i det rika (allt är relativt som vi vet) Europa var det många som gav sig av, men de fattiga albanerna var var inte alltid välkomna och många kvinnor hamnade i prostitution.

Jag har torkat nog många golv – en biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink. En mycket bra och intressant biografi om en stark och spännande människa. Här har jag tänkt på hur den fattiga Maja Ekelöf mötte några betydligt mer välbeställda människor när hon vann en romantävling på 1970-talet. Bland annat fick hon motta priset av Alva Myrdal, och nog tycker jag att i jämförelse med hur Maja Ekelöf hade det får vi betrakta Alva Myrdal som rik.

Det var mina tre böcker på temat. Om du vill ha fler boktips kan du gå till Ugglan & Boken.

22 kommentarer på “Tisdagstrion – De fattiga och de rika

  1. Paradiset gillade jag, och boken om Maja Eklöf verkar intressant. Jag borde läsa fler biografier/självbiografier – gör det inte så ofta, men gillar oftast när det väl blir av.

    Gilla

    1. Både intressant och spännande att få veta hur det kunde vara att växa upp i Albanien och också få veta en del om de politiska skeendena både i Albanien och i omvärlden.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s