Tisdagstrion – Påsk

Temat Påsk var lite svårt men så här blev det.

Barabbas av Pär Lagerkvist. Det är så länge sedan jag läste den så jag minns inte mycket, men den är ändå en svensk modern klassiker som handlar om rövaren som är dömd till döden men blir frigiven istället för Jesus och slipper att bli korsfäst. Det är en mörk roman om tro och skuld och Barabbas blir en grubblande enstöring. Romanen kom 1950 och sägs vara en starkt bidragande orsak till att Per Lagerkvist fick Nobelpriset i litteratur 1951. Dags för omläsning kanske?

Det var inte lika länge sedan jag läste Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang. Det är en rörande berättelse om en liten höna som blir djupt deprimerad i hönshuset där hon ska lägga ägg hela tiden, men hon får ju aldrig ruva. Hon blir helt enkelt slängd på sophögen, men har så mycket kraft att hon kan ta sig därifrån. Sun-Mi Hwang är en sydkoreansk barn- och ungdomsförfattare, men Hönan som drömde om att flyga är mycket lämplig att läsa även för vuxna, tycker jag.

Det är inte mycket påsk i Easter Parade av Richard Yates, men eftersom titeln är Easter Parade tycker jag att den platsar här. Den handlar om systrarna Emily och Sarah Grimes som växer upp på 1930-talet och som inte lyckas så väl i livet. Det får man veta redan på första sidan. Men hur det går till och vad som händer i deras liv vet man inte från början. Easter Parade kom första gången på origianlspråket 1976.

Efter detta passar det bra att önska er en fin påsk, och om ni vill ha fler boktips på temat kan ni gå till Ugglan & Boken.

17 kommentarer på “Tisdagstrion – Påsk

 1. Barabbas är den enda jag har läst. Lite nyfiken är jag nog på Hönan som drömde om att flyga.

  Gilla

 2. När jag var liten var långfredagen den tråkigaste dagen på hela året och allt som sändes på tv var typ Barabbas.

  Gilla

 3. Jag har med Barabbas i min trio också. Enligt mig är det kanske den bästa roman som skrivits på svenska. (Inte för att jag läst alla svenska romaner, men ändå…)

  Hönan har jag läst. Verkligen en speciell bok.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s