Tisdagstrion – Resor

En klassisk liten roman om en resa är Det går an av Carl Jonas Love Almqvist. Glasmästardottern Sara Videbeck och sergeanten Albert förälskar sig i varandra under en ångbåtsresa mellan Stockholm och Lidköping. Sara Videbeck vill leva som särbo med Albert, något som ansågs osedligt då romanen publicerades 1839.

Den längsta av resor av Oksana Zabuzjko. Alldeles före Rysslands invasion i Ukraina reste Oksana Zabuzjko från Ukraina till Polen för att presentera en bok. Hon blev ofrivilligt kvar i landet och Den längsta av resor är en essä som hon skrev då. Den handlar om Ukrainas historia och landets förhållande till Ryssland. Mycket intressant och läsvärd.

Snöstorm av Augustin Erba har en ramberättelse som är en tågresa där snöstormen stoppar tåget. En av de resande är Tomas och på tåget stöter han ihop med Livl som han var förälskad i när han var mycket ung och kom till KTH för att studera teknisk fysik. Mötet med Livl leder hans tankar tillbaka till den tiden. En fin och ömsint historia om Tomas och hans bakgrund.

Mer tips på böcker om resor finns hos Ugglan & Boken.

22 kommentarer på “Tisdagstrion – Resor

  1. Almqvist har jag läst och gillat. En sån där bok vars händelser man tycker ”ja men vadårå?” om idag men när det begav sig var det en helt annan värld. Snöstorm har jag länge varit nyfiken på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s