Tisdagstrion – sjukdomar

Ugglan & Boken la upp ämnena för Tisdagstrion för länge sedan och då hade hon säkert ingen aning om vilken situation vi skulle befinna oss i just nu. Men sjukdomar finns ju alltid och jag har bara valt en bok som handlar om en pandemi.

Det är alltså Stora döden av Dick Harrison. Han har nyligen kommit med en bok som heter Digerdöden, men det är Stora Döden som publicerades år 2000 som jag har läst så därför tar jag upp den här. Det är länge sedan jag läste den men några saker som jag särskilt minns är människornas strävan att försöka förstå hur farsoten spreds och hur de kunde bekämpa den. Samma strävan finns nu när det gäller covid-19 men vi har bra mycket större möjligheter idag eftersom vi känner till bakterier och virus. En annan sak som jag minns är att judarna fick skulden för pandemin. Något att tänka på också idag. Att anklaga syndabockar ligger nära till hands i svåra tider.

Sedan har vi Lördag av Ian McEwan och i den romanen finns en helt annan sjukdom, nämligen Huntingtons sjukdom som är ovanlig men mycket allvarlig och vi har inget botemedel idag. Huvudpersonen i Lördag är en berömd hjärnkirurg och han kommer i konfrontation med en man som har Huntingtons sjukdom. En mycket spännande och läsvärd bok.

Den tredje boken jag har valt är En dåre fri av Beate Grimsrud. En fantastiskt bra och gripande bok om psykisk sjukdom. Den handlar om författaren Eli som hör röster och tidvis är inlagd på psykiatrisk avdelning. Men hon arbetar också mycket. Att läsa En dåre fri var en mycket fin upplevelse som gav mig större insikt i och förståelse för spykos. En varm berättelse så vitt jag minns.

25 kommentarer på “Tisdagstrion – sjukdomar

      1. Nämndes bara helt kort just före jag hade läst här hos dig. Jag har inte läst ut boken än och därför inte skrivit om den än. 😛

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s