Kvicksand av Anne Swärd

Adam bor i Köpenhamn där han försörjer sig genom att köra svarttaxi. För en del år sedan försvann hans bror, Renée. Adam saknar honom men snart kommer det fram att han har haft ett komplicerat förhållande till brodern. De är helt olika personligheter. Adam är en människa som bryr sig om andra, men det verkar inte Renée ha gjort. Ändå finns ett starkt band. När de var femton år försvann plötsligt deras föräldrar och de fick klara sig själva.

Kvicksand kom ut 2006 och handlingen utspelas några år framåt i tiden. Nu är det 2021 och kanske har bokens framtid redan ägt rum, fast det har inte riktigt blivit som i boken. Adam lever i utkanten av ett sönderfallande samhälle. Det är nästan som nu. Han har levt utanför samhället sedan föräldrarna försvann och det gör honom sårbar. Han har inga rättigheter gentemot taxiägaren.

Just föräldrarnas försvinnande är en knutpunkt i berättelsen. Ansvar, eller inte ansvar. Omsorg, eller brist på det. Egoism eller kärlek till andra. Det är frågeställningar som genomsyrar den här romanen. Den befolkas av trasiga människor och Adams och Renées familjeförhållanden ackompanjeras av andra relationer. Där finns en drogberoende ung far till en liten pojke, en far som försörjer sig genom att prostituera sig på herrtoaletter och som ofta lämnar sin lille son vind för våg. Där finns en prostituerad kvinna som Adam brukar besöka som verkar ha familj, men har hon det? Och där finns den unga kvinnan som har rymt från en förtryckande och våldsam man. Det finns mycket att hämta i den här romanen om människor i en hård tid där var och en försöker klara sig så gott den kan.

Kvicksand är Anne Swärds andra roman. Hennes första, Polarsommar, läste jag förra året och Kvicksand hänger ihop med den. Jag avslöjar inte hur för att inte förstöra läsupplevelsen. Polarsommar handlar om en trasig familj som inte fungerar och Kvicksand är på sätt och vis en fortsättning på trasigheten. Men här är hela samhället trasigt. Jag vill hävda att Polarsommar är den bästa av dem, men den här romanen är sannerligen också läsvärd. Anne Swärd lämnar mycket till läsaren och hon kan gestalta så att man nästan är där och problematiken och känslorna blir starka.

Kvicksand av Anne Swärd, Wahlström & Widstrand 2006.

3 kommentarer på “Kvicksand av Anne Swärd

    1. Förra sommaren bestämde jag mig för att jag skulle läsa alla hennes romaner. Ett inte så svårt beslut. Hon är en bra författare och romanlistan är inte jättelång. En bok återstår.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s