Hett i hyllan #137 – Makten och kvinnligheten

Den här boken tillhör dem som jag plockade med hem från bibliotekets bokbytardisk och sedan dess har den stått på bokvagnen. Men jag ger inte upp. Nu kommer den med i Hett i hyllan och till slut ska den nog bli läst.

Makten och kvinnligheten kom ut 1993. Då hade Yrsa Stenius sagt upp sig från sin tjänst som chefredaktör på Aftonbladet. Men det medförde inte frihet att skriva och satsa på det hon helst ville syssla med. Istället innebar det en personlig kris och det är den som den här boken handlar om.

Jag skulle återgå till skrivandet, inbillade jag mig. Återgå till något jag verkligen hade intresse och fallenhet för. Så blev det inte. Istället anträdde jag en resa ut i mörker och förtvivlan.
När de första vågorna av dovt missmod rullade över mig i samband med att chefsepåletterna kläddes av mig och fästes på någon annan, tänkte jag att jag som varit duktig i hela mitt liv och klarat av alla uppdrag nu också skulle kunna avstå från dem. Så ser hybris ut. Det skulle snart visa sig att jag inte klarade av någonting.

Detta läser jag på bokens omslag och inne i den ser jag en innehållsförteckning med dessa rubriker:

Makten och narcissismen
Journalistik och moral
Kris
Besattheten
Den andra kvinnan

Det här verkar mycket intressant och jag tror att det hon skriver inte känns inaktuellt fast det är länge sedan boken kom ut. Den vill jag läsa.

Makten och kvinnligheten av Yrsa Stenius, Brombergs 1993.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

6 kommentarer på “Hett i hyllan #137 – Makten och kvinnligheten

Lämna en kommentar