
Åke och hans värld publicerades ursprungligen 1924, alltså för nästan hundra år sedan. Det är en självbiografisk roman om pojken Åke som är i förskoleåldern. Han växer upp i en liten norrländsk stad och hans far är doktor.
Åkes familj och släkt tillhör alltså de bättre bemedlade i staden. Somrarna tillbringar Åke på landet hos släktingar. Han är trygg i familjen, känslan av hans förhållande till sina föräldrar liknar lite hur det kan vara hos Astrid Lindgren, fast Åke och hans värld är skriven för vuxna.
Men det finns många faror och obegripliga företeelser i världen utanför familjen. Boken är skriven utifrån Åkes synvinkel. Den är inte en sammanhängande berättelse, utan glimtar ur Åkes liv. Sådana händelser som biter sig fast och som man minns som vuxen. Därför berättar författaren om hur Åke ser på världen och upplever den som en vuxens minnen, de minnen som den vuxne vill förmedla till omvärlden.
Åke och hans värld är en ganska charmig bok, med ett visst djup. Den innehåller både dråpliga händelser och lite otroliga och vissa kapitel sätter igång både fantasi och funderingar hos mig som läsare.
Boken är illustrerad av Adolf Hallman och känslan för mig som läsare blir charm, allvar, humor och lite hjärteknip. Åkes naturligtvis begränsade syn på världen, beroende på hans ålder, tiden som är slutet av 1800-talet och samhällsklassen han kommer ifrån, präglar berättelsen. Naturligtvis finns formuleringar och epitet som vi inte skulle använda idag om olika folkslag och länder. Men det hindrar inte att jag rekommenderar boken. Kanske behöver du ett avbrott från din vanliga lektyr?
Åke och hans värld av Bertil Malmberg, Bonniers 1955. Illustratör: Adolf Hallman.
Bertil Malmberg verkar ha varit flitig, tror inte jag har hört om honom, illustrerade böcker är trevligt, jag kan ha hans dikter i bokhyllan. Ung Skarsgård och Allan Edwall, kanske har jag sett filmatiseringen
GillaGilla
Det är en scen jag såg på tv som barn som har fått mig till att läsa boken.
GillaGilla
Jag känner ju väl igen titeln. Hade för mig att den gått som film med Allan Edwall, men nu ser jag att du skriver om tv. Jag kanske blandar ihop det. Nej, nu ser jag att Hannele skriver om film och Edwall ovan, då stämmer det kanske. Jag hade däremot ingen aning om att boken var så gammal och känner inte till Bertil Malmberg alls.
GillaGilla
Den har både gått på tv och filmatiserats. Det jag såg som barn måste ha varit tv-teaterdramatiseringen som visades 1959.
GillaGilla