Tisdagstrion – Mamma, pappa barn

Det här temat var inte så svårt. Mammor och pappor och barn förekommer i många böcker. De här tre har jag valt och titlarna är länkar till mina inlägg..

Jag hade så mycket av Trude Marstein. Där finns alla tre komponenterna, en mamma, en pappa och ett barn. Det är mammans liv berättelsen handlar om, men i en stor del av den finns också hennes man och barn. Eftersom berättelsen spänner över en lång tidsperiod finns också hennes förhållande till sina egna föräldrar med. Mamma, pappa och barn i två generationer, alltså.

I Åke och hans värld av Bertil Malmberg är barnet huvudperson. Boken handlar om förskolepojken Åke som växer upp i en liten norrländsk stad i slutet av 1800-talet. Men han har en pappa och en mamma som finns i bakgrunden och det är hos dem som tryggheten finns.

Arv och miljö av Vigdis Hjort handlar också om mamma, pappa och barn, men absolut inte som någon idyll. Tvärtom. Det är en förskräcklig historia om övergrepp och splittring mellan syskon.

Temana till Tisdagstrion får vi av Ugglan & Boken. Om du klickar in dig dit kan du hitta fler boktips på dagens tema.

33 kommentarer på “Tisdagstrion – Mamma, pappa barn

  1. Filmatiseringen har jag inte sett, men tv-teatern som gick 1959. Men jag minns bara en bråkdel av en scen. Jag var bara sju år. Men den satte sig djupt och har lett till att jag läste boken till slut.

   Gilla

 1. Två böcker som jag faktiskt häromdagen funderade på om det var dags att läsa! Jag läste en annan bok av Trude Marstein, om en notoriskt otrogen man, för något år sedan, och blev så imponerad av hennes sätt att skriva. Arv och miljö ligger också högt i att-läsa-traven.

  Gilla

  1. Den är bra. Hon håller det på en nivå så att det inte blir så påfrestande att läsa. Det blev ju stort rabalder om boken. Man kan ju alltid ifrågasätta om det är riktigt att avslöja sin familj på det där viset.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s