Tisdagstrion – Klubbar, föreningar och hemliga sällskap

Först tar vi boken i mitten, Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger. Det är en egendomlig historia där den unge Knut får ett uppdrag av ett hemligt sällskap och reser till Paris. Allt är mycket vagt. Vad går det ut på? Men bra är det. Jag tyckte om boken. Claes Hylinger har skrivit två böcker till om Knut och det hemliga sällskapet, Den stora sammankomsten och I det hemliga sällskapets tjänst. Jag läste alla tre i en pocketvolym, men den finns inte tillgänglig längre, om inte på bibliotek.

Härnäst vill jag nämna Mannen som var Torsdag av G K Chesterton (1874-1936) Den handlar om poeten Gabriel Syme som värvas av Scotland Yard för att infiltrera en anarkistorganisation. Han spelar då anarkist så skickligt att han väljs in i gruppen som ska utföra nästa attentat. Tyvärr föll jag inte riktigt för den här boken. Min känsla för humor stämde kanske inte överens med den i boken? Den räknas i alla fall som en klassiker och kom urspugnligen 1907.

Sist har vi Sällskapet för ofrivilliga drömmare Av José Eduardo Agualusa. Han är en angolansk författare och romanens handling är förlagd till Angola och Brasilien. Den handlar egentligen inte om någon organiserad förening. Kanske kan man tänka att personerna har ett sällskap i drömmarnas värld, för boken handlar om drömmar på olika sätt, egendomliga drömmar på natten och drömmen om frihet. Jag har skrivit om boken på bloggen så titeln är en länk.

Temana till Tisdagstrion får vi från Ugglan & Boken. Om du tittar in där kan du få tips på fler böcker.

28 kommentarer på “Tisdagstrion – Klubbar, föreningar och hemliga sällskap

  1. Hm, jag behöver en bok skriven före 1922 till Kaosutmaningen så Chestertons bok kanske skulle passa även om du inte föll för den.

    Gilla

  2. Inte läst någon av dessa. Jag har läst en annan bok av G. K. Chesterton som jag inte kom överens med, så är lite avvaktande gentemot att läsa något annat av honom.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s