Tisdagstrion – De längsta böckerna jag har läst

Om de längsta böckerna skulle betyda de som har tagit längst tid att läsa skulle Ulysses ligga i topp för jag har inte kommit igenom den än fast jag började i somras. Men mer rimligt är att tolka dagens tema som de mest omfångsrika böckerna. Om de här tre exakt är de mest omfångsrika böcker som jag har läst är jag inte helt säker på, men många sidor har de så detta får bli min trio idag.

2666 av Roberto Bolaño läste jag för ganska länge sedan. 2666 har tre spår som löper samman i Santa Teresa som är en ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA. I Santa Teresa härskar korruption och knarkhandel och många kvinnor är prostituerade. De tre spåren är några litteraturvetare som letar efter en försvunnen författare, en sportjournalist som kommer till staden för att bevaka en boxningsmatch och en mentalt instabil filosofilärare som försöker skydda sin dotter från ondska. Det var ganska länge sedan jag läste den här boken men jag minns att jag tyckte att den var bra. En stark upplevelse. 1053 sidor.

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk var också en stor upplevelse att läsa. Den handlar om sektledaren Jakob Frank som levde på 1700-talet i Polen, Österrike, det som idag är Tyskland och det Osmanska riket. En bok som jag gav fem stjärnor. Jag har skrivit om boken här på bloggen så titeln är en länk till min text. 1063 sidor.

Tornet av Uwe Tellkamp handlar om de högutbildade familjerna Hoffmann, Tietze och Rohde i stadsdelen Tornet I Dresden, högt över den övriga staden. Tiden är DDR:s sista sju år där människorna lever med angiveri och måste balansera försiktigt och väga sina ord för att klara sig. Musik och läsning ger näring och skämt om regimen fungerar som en ventil. Romanens undertitel är ”en historia från ett sjunket land” vilket säger en del om stämningen. En bra bok som är prisbelönt i Tyskland. 971 sidor.

Det var tre tegelstenar som jag rekommenderar. Om du vill ha tips på fler kan du titta in hos Ugglan & Boken.

30 kommentarer på “Tisdagstrion – De längsta böckerna jag har läst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s