Tisdagstrion – Änglar och demoner

Onda andar av Fjodor Dostojevskij handlar om anarkister i 1870-talets Ryssland. Huvudpersonen Stavrogin är ledare för en terrorcell där man utbildar attentatsmän. Romanen har ett stort persongalleri och när jag läste den för ganska länge sedan hade jag vissa svårigheter att ta mig igenom den. Kanske var jag för trött. Men boken är intressant och de politiska strömningarna som gestaltas i den känns fortfarande aktuella. Onda andar publicerades första gången 1872.

Nedstörtad ängel av Per Olov Enquist. Tisdagstrion har nu äntligen fått mig till att läsa den här romanen som jag har tänkt på så länge. Jag har alltså läst den men inte hunnit få ut något inlägg om den på bloggen. Det kommer. Nedstörtad ängel är en kort roman som handlar om ett äktenskap, ett monster och om kärlek. Kanske kan man säga att den här boken innehåller hela dagens tema, en nedstörtad ängel blir väl en demon. Nedstörtad ängel gavs ut 1985.

En ängel vid mitt bord är den andra delen av den Nya Zeeländska författaren Janet Frames självbiografi. Del ett är Till landet Är (To the Is-Land 1982) och del tre är Sändebud från spegelstaden (The Envoy From Mirror City 1984). Janet Frame var intagen på mentalsjukhus i många år och var felaktigt diagnosticerad med skizofreni. Hon undgick med nöd och näppe att bli lobotomerad när hennes första novellsamling publicerades år 1951. En ängel vid mitt bord kom på originalspråket 1984 med titeln An Angel at My Table.

Om du vill få tips om fler böcker på temat änglar och demoner kan du gå till Ugglan & Boken.

17 kommentarer på “Tisdagstrion – Änglar och demoner

  1. Det är svårt att komma ihåg om man har läst en bok eller inte. Goodreads hjälper förstås eftersom man kan söka där. Eller söka i sin blogg, det kan man ju också göra. Men alla åren före bloggandet och Goodreads …

   Gilla

 1. Onda andar är jag ganska säker på att jag läst någon gång på 80-talet, men jag kan inte påstå att jag minns något.

  Gilla

  1. Det är nog begränsat vad jag minns också fast det inte är lika länge sedan som jag läste den. Retfullt alltså. Men om man inte glömde en del skulle väl hjärnan bli överfull.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s