Tisdagstrion – Favoritplatser och miljöer i böcker

När jag nu har kommit till den andra Tisdagstrion sedan Ugglan och Boken sparkade igång den verksamheten igen har jag fått en del att fundera på. Favoritplatser och miljöer i böcker som jag har läst?

Men efter lite tankearbete landade jag i detta:

Island, denna märkliga ö som jag aldrig har besökt. Men det är något särskilt med Island, detta karga landskap med vulkanisk verksamhet, och det gjorde att jag läste alla deckarna av Arnaldur Indridason med kriminalaren Erlendur Sveinson. Som exempel här har jag valt Glasbruket, en bra deckare där de, så vitt jag minns, använde sig av den stora gendatabasen som de har på Island för att lösa fallet.

Stora , gärna gamla hus på landsbygden. Där kan hända mycket, kärlek och drama och mystik. Ibland spökar det i de stora husen. Jag föredrar när det är subtilt och krypande. Ibland sker där mord och detektiven samlar alla de misstänkta i biblioteket på slutet. Som exempel har jag valt The Haunting of Hill House av Shirley Jackson.

Myllrande, bullriga och larmande stora städer där jag i verkligheten inte skulle trivas alls, men som är spännande att läsa om. Som exempel här har jag valt Neapel och den första boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett: Min fantastiska väninna.

Och nu blir det spännande att se vilka platser och miljöer som de andra bokbloggarna har valt.

28 kommentarer på “Tisdagstrion – Favoritplatser och miljöer i böcker

  1. Böcker som utspelar sig på Island har en märklig dragningskraft även på mig.

    Island är precis lika magiskt och vackert i verkligheten som i böckerna. Jag kan verkligen rekommendera ett besök, även i vekligheten 🙂

    Gilla

  2. Island är en bra miljö. väljer gärna Arktis också. jag kan tycka att det är spännande att besöka stora myllrande städer men är sedan väldigt glad att komma därifrån. landsbygden är fascinerande

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s