Tisdagstrion – Miljö och klimat

Miljö och klimat är viktiga frågor och det temat eller stråk av det kan man hitta i många böcker. Jag har valt dessa:

Elefantens fot av Madeleine Hessérus. Titeln kommer av att härdsmältan i Tjernobyl liknade en elefantfot. Hessérus bok är en roman om en svensk forskare som deltar i ett team som är stationerat utanför den förbjudna zonen. Den innehåller både kärlek och skrämmande beskrivningar av området runt kärnkraftverket.

Intelligenta växter av Stefano Mancuso och Alessandra Viola. I den här boken får vi veta massor om växternas intelligens och samarbete. Bara det borde göra oss varsamma och tänka på miljön, men den kommer också in direkt när författarna skriver om sjukdomar på majs och besprutning och om naturens egen lösning på det problemet.

Lilo av Erik Hågård. Det sägs inget om miljöförstöring klart och tydligt i den här dystopin så vitt jag minns, men jag tror att alla som läser den tänker att så här har det blivit därför att miljön är förstörd. Solen lyser obarmhärtigt, det är svårt att få tag på vatten och det finns sjunkna delar av en stad vilket får mig att tänka att havsnivån måste ha stigit.

Titlarna är länkar till mina texter om böckerna.

Och nu kan du gå vidare till Ugglan och Boken och få tips om fler böcker på temat.

19 kommentarer på “Tisdagstrion – Miljö och klimat

    1. De menar att växter kan agera intelligent och samverka. Om vi ska kalla det intelligens beror på hur vi definierar det ordet. Boken är väldigt intressant, tycker jag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s