Tisdagstrion – Black Lives Matter

Idag har vi fått ett viktigt och allvarligt tema av Ugglan & boken, Black Lives Matter. När jag funderade på vilka böcker jag kunde välja kom jag först och främst att tänka på Dödssynden av Harper Lee. Den läste jag för så länge sedan att jag faktiskt inte minns något av den boken men nyligen såg jag en filmatisering med Gregory Peck som advokaten. Dödssynden handlar alltså om en advokat i en liten stad i södra USA som försvarar en svart man som är anklagad för våldtäkt av en vit kvinna. Det är advokatens nioåriga dotter som berättar. Jag länkar till förlaget för mer information.

Allt går sönder av Chinua Achebe läste jag däremot ganska nyligen. I Den romanen skildrar Chinua Achebe ibofolkets kultur (kallas också igbo) i Nigeria på 1800-talet och hur den slås sönder av kolonialmakterna. I förordet läste jag att det var första gången som en roman skildrade händelser i ett afrikanskt land sett från afrikanernas synvinkel. Allt går sönder har sålts i större upplagor än någon annan afrikansk roman. Jag länkar till mitt inlägg om boken.

Den tredje boken har jag redan haft med i en tisdagstrio, men den är så bra och den passar så väl in på temat att den får vara med en gång till. Det är En liten plats av Jamaica Kincaid där hon med stor vrede kritiserar Storbritanniens fula koloniala förflutna på Antigua. Med skarpa exempel visar hon på diskrimineringen av öns svarta befolkning. Även här länkar jag till mitt inlägg om boken.

Om du går till Ugglan & Boken hittar du fler bokbloggare som deltar i Tisdagstrion.

20 kommentarer på “Tisdagstrion – Black Lives Matter

  1. Jag borde läsa mer av Jamaica Kincaid, det är helt klart! Gillar verkligen det jag har läst hittills. Allt går sönder är en sån där bok jag har tänkt läsa hur länge som helst, men sen har den ändå blivit stående. Dödssynden har jag bara sett som film. Tänk så mycket bra det finns att se fram emot!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s