Tisdagstrion – Afrika

Afrika är dagens tema. Men så bra att jag har en bok av en afrikansk författare i årets hyllvärmarhög, tänkte jag. Nu visade det sig att Under tungan av Yvonne Vera som ingår i #hyllvärmare2022 inte var särskilt lättillgänglig. Den är skriven med ett poetiskt språk och problemen i den är till största delen dolda. Undangömda som trauman ofta kan vara. Men Under tungan är ändå en läsvärd bok av en författare som dog i AIDS alldeles för ung. Yvonne Vera kom från Zimbabve.

Burgers dotter av Nadine Gordimer, Nobelpristagare i litteratur 1991, är det längre sedan jag läste men jag hade hunnit börja blogga. Handlingen i romanen är till största delen förlagd till Sydafrika under apartheid och huvudpersonen är en ung vit kvinna från en familj som har arbetat mot det omänskliga systemet. En intressant och spännande bok.

Sist men inte minst har vi en bok av 2021 års Nobelpristagare i litteratur, Abdulrazak Gurnah. Det är en historisk roman från Östafrika, ungefär det område som sedan blev Kenya. Huvudpersonen är en pojke på tolv år som vi får följa tills han blir ung man. Han blir lämnad som pant till en rik köpman av sin skuldsatte far. Boken heter Paradiset. Titeln är en länk till min text om boken liksom de andra två titlarna i den här trion.

Det här är bara tre av alla afrikanska böcker som finns. Titta gärna in hos Ugglan & Boken så får du tips på fler.

29 kommentarer på “Tisdagstrion – Afrika

  1. Under tungan kände jag inte till. Burgers dotter väntar i hyllan. Att jag aldrig kommer till skott med att läsa Gordimer! Paradise väntar också i hyllan. Jag har bara hunnit med By the Sea än så länge, men den tyckte jag väldigt mycket om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s