Tisdagstrion – Himmel och helvete

Vad passar bättre att börja med under den här rubriken än Den gudomliga komedin av Dante Alighieri (1265-1321). Den är skriven i början av 1300-talet och hela verket utkom först 1321, efter Dantes död. Den gudomliga komedin har tre delar, Helvetet, Skärselden och Paradiset så i den finns alltså både himmel och helvete.

Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson måste också ingå i min trio idag. Jag har visserligen nämnt den tidigare här på bloggen, men titeln är ju exakt samma som dagens tema och det är en mycket bra roman. Den handlar om en fattig fiskarpojke som kommer in i en fruktansvärd snöstorm när han ska ta sig över bergen. En vacker, poetisk, medryckande och tänkvärd berättelse.

Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Där finns varken paradis eller helvete utan den handlar om hur livet kan vara här på jorden med svårigheter och kärlek och makthunger och ärlighet och klasskillnader. Den svavelgula himlen har jag skrivit om så titeln är länk till mitt inlägg.

Vill du få fler tips på böcker? Då kan du titta in hos Ugglan & Boken.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – Himmel och helvete

 1. Den gudomliga komedin är den enda jag har läst av dina, men den hade jag inte en tanke på. Och nu när jag skrev det kom jag på att jag ju hade kunnat ha med John Miltons Paradise Lost i min trio. Vad säger man? Minnet är bra, men kort.

  Gilla

 2. Vilket bra tips – jag har läst annat av Stefansson och gillar det där mystiska och väldigt isländska landskapet i hans berättelser

  Gilla

 3. Dantes verk är den enda jag har läst lite av – det ingick i utbildningen.
  Hade jag skrivit om tre böcker med himmel eller helvete kanske jag hade valt… Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson (himmel på omslaget), Den som dödar av Samuel Karlsson (himmel på omslaget) och Himmelstrand av John Ajvide Linddqvist (himmel i titeln).

  Gilla

 4. Oj, där fick du in både himmel och helvete i samma titel, det var ju lyckat. Och så får jag påpeka att det inte är tre ”s” i klasskillnader. 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s