Tisdagstrion – Böcker av författare från länder som börjar på S

Spanien
Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes har handlingen förlagd till Francotiden. Romanen handlar om pojken Nino som bor i en by i Andalusien och vars pappa är civilgardist. Fångar torteras och partisaner från byn har tagit sig upp i bergen. Det är inte lätt för Nino när han växer upp och förstår mer och mer av situationen i landet. En spännande och medryckande och ömsint berättelse. Pojken som läste Jules Verne kom på originalspråket 2012 och på svenska 2014. Almudena Grandes (1960-2021) räknas som en av de främsta kvinnliga spanska författarna.

Somalia
Kartor av Nuruddin Farah handlar om Askar som växer upp i Somalia. Där finns starka kontraster mellan det traditionella patriarkala samhället och det moderna i staden. Identitet är ett genomgående tema. Vem är Askar egentligen, han som slits mellan två världar? Hans älskade Mira som har tagit hand om honom är etiopiska och när han tittar på kartor ser han att det somaliska språkområdet finns i många länder. Gränserna är inte dragna med hänsyn till språket. Nuruddin Farah (1945-) skriver på engelska och Kartor publicerades första gången med titeln Maps 1986

Sri Lanka
Lyktsken av Michael Ondaatje handlar också om en pojke. Det är i London och den fjortonårige Nathanael tas om hand av en vän till familjen tillsammans med sin syster därför att föräldrarna reser till Singapore på grund av faderns arbete. Men är det verkligen så? När Nathanael blivit vuxen tar han reda på var som verkligen har hänt. Lyktsken är en stämningsfull, ganska långsam och känslosam berättelse som utspelas under och efter andra världskriget. Michael Ondaatje (1943-) levde sina första år i Siri Lanka, men flyttade snart till Kanada med sin mor. Han skriver på engelska och den engelska titeln är Warlight. Den kom första gången 2018. På svenska kom den 2019.

Hos Ugglan & Boken hittar du fler böcker av författare från länder som börjar på S.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – Böcker av författare från länder som börjar på S

  1. Ondaatje har jag lyssnat på under Bokmässan för något som känns som en evighet sedan. han är en favorit. Farah har jag läst. jag tycker att han skulle läsas i skolorna. Grandes har jag inte läst

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s