När skruven dras åt av Henry James

När skruven dras åt är en spökhistoria som Henry James skrev 1898. En ung prästdotter blir anställd som guvernant av en rik man. Hon ska ta hand om hans brorsbarn som är föräldralösa och som han har placerat på sitt lantgods. Själv vill han inte besväras med några detaljer eller svårigheter i barnens uppfostran. Han lämnar över allt till den oerfarna prästdottern.

Mer kan jag inte berätta om handlingen. Då förstör jag läsupplevelsen för den som inte har läst När skruven dras åt. Den är en kuslig spökhistoria som är så bra därför att allt är så vagt. Det vi får ta del av är den unga guvernantens egen berättelse. Det är alltså hennes subjektiva historia. När jag läser den vet jag aldrig vad som är vad. Varifrån kommer de mystiska gestalterna? Från guvernantens inre eller är de verkliga? Vad handlar historien egentligen om? Den är full av halvkvädna visor och outtalade ord. Den innehåller avgrunder och bråddjup. Kanske.

En sådan här historia passar bra att läsa i midvintermörkret och den börjar också med att några vänner sitter vid brasan på julafton och berättar spökhistorier för varandra. Läs den! När skruven dras åt är en klassiker som var och en som är intresserad av spökhistorier bör läsa.

När skruven dras åt av Henry James, Modernista 2013. Översättning: Ola Klingberg.

Den utgåva jag har läst är en pocketupplaga. I den här översättningen kom berättelsen ut första gången 2010. Men det finns tidigare svenska upplagor, då med titeln Skruvens vridning, och den första kom 1951.

13 kommentarer på “När skruven dras åt av Henry James

  1. denna väntar i bokhyllan, tack för påminnelsen, önskar trevlig fortsättning å¨denna annorlunda jul. Vi tittar på när Åbo kungör julfred direkt i SVT2 kl 10:55 på julafton, en gammal sed från 1320 som var allmän över hela Norden, i år helt corona-tomt av stadens invånare.

    Gillad av 1 person

  2. Låter som en läskig men otroligt spännande bok! Sade nyss till maken att denna vill jag läsa, men vet dock inte om det är så bra då jag tycker Mons Kallentoft har lite råa inslag hehe. Men tack för tipset, ska lägga upp den på ”att läsa” listan 😀

    Gillad av 1 person

  3. Hej! Råkade hitta hit när jag sökte på Bomullsängeln, som jag snart ska ge mig i kast med. Efter att ha läst ditt inlägg blev jag verkligen lässugna, men eftersom jag precis slagit igen en bok kanske familjen ska ägnas lite uppmärksamhet. När skruven dras åt står förresten med på min att-läsa-lista. Fin blogg, jag kommer att återvända!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s